Angliai választások: jelentős veszteségek a Konzervatív Pártnak

A Konzervatív Párt jelentős mandátumveszteségeket szenvedett el az angliai tanácsi választásokon, és három tanácsban elvesztették a többséget is.

A csütörtöki helyhatósági választások során 107 angliai tanács 2660 képviselői helyéért folyt a küzdelem. A szavazatok összeszámlálásának végére a konzervatívok várhatóan 500 mandátumot veszíthetnek. Péntek délutánig 38 tanács hirdette ki hivatalosan a választási eredményeket, amelyek alapján a konzervatívok már 129 helyhatósági mandátumot veszítettek.

Blackpoolban, az északnyugat-angliai választókerületben, időközi parlamenti választást is tartottak, ahol a Munkáspárt jelöltje, Chris Webb 58,9 százalékos aránnyal győzött. A Konzervatív Párt jelöltje, David Jones csupán a szavazatok 17,5 százalékát szerezte meg, ami jelentős visszaesés a 2019-es parlamenti választásokhoz képest, ahol a konzervatívok szavazataránya 32,1 százalékkal magasabb volt.

A Munkáspárt vezetője, Sir Keir Starmer üdvözölte az eredményeket, miután kiderült, pártja polgármesteri pozíciókat szerez több fontos városban, városrészben is, és felhívást intézett Rishi Sunak miniszterelnökhöz, hogy írjon ki új választásokat és mondjon le. A következő parlamenti választásokat legkésőbb 2025 januárjában kell megtartani, de Sunak valószínűleg még az idei évben kitűzi a dátumot, feltételezve, hogy a választások 2024 második felében lesznek.

A közvélemény-kutatások szerint a Konzervatív Párt jelentős, körülbelül 25 százalékpontos támogatottsági hátrányban van a Munkáspárt mögött. Az Ipsos legújabb felmérése alapján a Munkáspárt 44 százalékos, míg a konzervatívok 19 százalékos támogatottsággal rendelkeznek. A BBC pénteki előrejelzése szerint a Munkáspárt a szavazatok 34 százalékát, a konzervatívok 25 százalékát, a Liberális Demokrata Párt 17 százalékát szerezte meg, míg a kisebb pártok pedig 24 százalékon osztoztak.

A Munkáspárt ezentúl számos konzervatív rendőrségi és bűnügyi biztost is leválthat, és több megyei tanácsban is többségbe kerül. A londoni polgármesterválasztás eredménye még várat magára, de a YouGov felmérése szerint a jelenlegi polgármester, a munkáspárti Sadiq Khan a szavazatok 47 százalékát szerezheti meg, szemben konzervatív ellenfele, Susan Hall 27 százalékos támogatottságával. A nagy pártok mellett így megerősödtek a Zöldek is, a Női Egyenlőség Pártja pedig megszerezte első tanácsosi posztját.