A könyvek fóliázásáról szóló rendelet hamarosan érvénybe lép

A könyvkiadók levelet kaptak a Líra Zrt.-től, amelyben arra kérik őket, hogy válaszoljanak négy kérdésre a módosított fóliázós kormányrendelet kapcsán, mely május 8-tól lép életbe.

A Népszava cikke szerint a Líra Zrt. arra kíváncsi, hogy a könyvek tartalmazzák-e a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást, illetve a szexualitást közvetlen, naturális vagy öncélú módon ábrázolják-e. A kiadóknak hétfő délután 4-ig kell válaszolniuk ezekre a kérdésekre, és ezek alapján értesíteniük kell a terjesztőket. Ha a könyvek bármelyik kérdésre igen választ kapnak, akkor azokat nem lehet kirakatban bemutatni. Továbbá, ha a könyvek a szexualitást vagy az LMBTQI témákat meghatározó elemként tartalmazzák, akkor azokat nem lehet olyan üzletben értékesíteni, amely 200 méteres körzeten belül oktatási, gyermekvédelmi vagy vallásgyakorlási célú intézmények közelében található.

Amennyiben a könyvek az LMBTQI témákat vagy a szexualitást meghatározó elemként kezelik és gyermekközönségnek szánják, úgy azokat fóliázni kell és elkülönítve kell tartani. Ez a lépés a kormány által április 23-án módosított kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló rendelet alapján szükséges, amely tovább szigorítja az LMBTQI termékek kereskedelmi forgalmazásának korlátait. A könyvkiadók felelőssége, hogy tájékoztassák a kereskedőket, ha egy könyv meghatározó eleme az LMBTQI téma. Ha az első három kérdés közül valamelyikre igen a válasz, úgy a könyvet fóliázni kell. Ráadásul ha az első kettő közül igaz valamelyik, akkor a könyv nem is értékesíthető olyan boltban, amelynek 200 méteres körzetében oktatási, gyermekvédelmi vagy vallásgyakorlási célú intézmény található.

A Blikk is beszámolt róla, hogy a kormányrendelet módosítása után, amely 2023-ban lépett életbe, nyáron elkezdték lefóliázni a könyvesboltokban azokat a fiataloknak szóló könyveket, amelyekben LMBTQ-szereplők vannak. Mostantól a gyermekeknek szóló minden más termékre is kiterjeszti a kormány a „fóliázást”, miután egy rendeletmódosítással ezekre is kiterjesztette a jogszabályt.