Nagy László a Szabályozott Tevékenységek Felügyelő Hatóság új elnöke

Nagy Lászlót, aki korábban az intézmény általános elnökhelyettese volt, kilenc évre nevezték ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyelő Hatóság élére, és ezzel lényegében leválthatatlanná vált.

Nagy László elődje, Biró Marcell, aki márciusban a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójává lépett elő, után került a Szabályozott Tevékenységek Felügyelő Hatóság (SZTFH) élére. A SZTFH-t, amelynek számos fontos feladata van, mint például a dohánytermék-kiskereskedelem engedélyezése, a szerencsejáték-szervezés szabályozása, a bírósági végrehajtók tevékenységének felügyelete és a felszámolók névjegyzékének kezelése, 2021 őszén hozták létre.

A Hatóság vezetőjeként Nagy László rendeleteket is kiadhat, és a tisztségében mostantól kilenc évig maradhat. A kinevezését Sulyok Tamás köztársasági elnök hozta meg Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára, és a mandátuma szombattól érvényes.

Dr. Nagy László jogász végzettségű, és számos állami szervnél töltött be különböző pozíciókat. Dolgozott a Közigazgatási- és Igazságügyi Hivatalban, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, a Miniszterelnöki Kabinetirodában, és több mint négy éven át vezette a központi hivatalként működő Szerencsejáték Felügyeletet, amíg az nem olvadt be az SZTFH-ba. Ezt követően lett az SZTFH általános elnökhelyettese.

A Hatóság honlapján nem található róla életrajz, de a Trafikosok Lapjában megjelent vele egy interjú, amely a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége honlapján is elérhető. Az SZTFH közleménye szerint Nagy célja, hogy innovatív szemlélettel kiszámítható szabályozási és működési környezetet teremtsen a Hatóság felügyelete alá tartozó, nemzetgazdasági szempontból kiemelt, stratégiai ágazatokban. A felügyeleti hatóság központi költségvetési szervként működik, és a vezetőjét csak kivételes körülmények között lehet felmenteni. A kinevezésről szóló határozat a Magyar Közlönyben is megjelent péntek este.