Palesztinpárti ülősztrájk feloszlatása Párizsban

A párizsi rohamrendőrök feloszlatták a Sciences Po területén tartott palesztinbarát ülősztrájkot, mely során 91 embert távolítottak el a helyszínről.

A Sciences Po (a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézete) területén zajló ülősztrájk résztvevői azt követelték, hogy az egyetem szakítsa meg a kapcsolatot Izraellel, amely a Gázai övezetben folytat háborút. A tüntetők az ülősztrájk feloszlatását követően a Panthéon felé vonultak, hogy ott folytassák demonstrációjukat. A francia hatóságok, Gabriel Attal miniszterelnök hivatalának közlésére hivatkozva, határozott fellépést ígérnek a hasonló megmozdulásokkal szemben. A palesztinbarát tüntetések nem csak Párizsban, hanem Lyonban és Lille-ben is megrendezésre kerültek.

Az Egyesült Államokban is hasonló tüntetések zajlottak az egyetemi kampuszokon az elmúlt napokban. Izrael a Gázai övezetben uralkodó állapotok miatt egyre több kritikát kap. Az ENSZ jelentése szerint áprilisban több mint egymillió ember szenvedett éhínségtől a térségben, amit Izrael háborús fegyverként alkalmaz. Izrael viszont tagadja a segélyszállítmányok korlátozását, és az ENSZ-t teszi felelőssé azért, hogy a segélyek nem jutnak el a Gázai övezet rászorulóihoz.