A Fővárosi Lakásügynökség szerződési feltételei

A Fővárosi Lakásügynökség által kiadott lakások állagmegőrzését a főváros garantálja, de a rendeltetésszerű használattal járó elhasználódás és a be nem épített bútorokért nem vállalnak felelősséget. A tulajdonosoknak kell gondoskodniuk a meghibásodások javításáról, ami jelentős terhet jelenthet számukra, és ezért egyesek elállhatnak az ügynökséggel való együttműködéstől. A lakásügynökség tervezi, hogy a jövőben kiterjeszti az átvállalt feladatok körét egy új szerződéscsomaggal.

Karácsony Gergely főpolgármester és Kovács Vera, a projekt vezetője korábban bejelentették, hogy a lakásügynökség garantálja a bérleti díj kifizetését, és a lakásokat az eredeti állapotukban adják vissza a tulajdonosoknak. A lakásügynökség szerint a "rendeltetésszerű használat" egyértelműen a lakás lakás céljára történő használatát jelenti, és a gyakorlatban jól meghatározható az ezzel járó elhasználódás mértéke.

A lakásügynökség által keresett lakások bútorozatlanok, de nem zárják ki azokat sem, amelyeket a tulajdonos nem tud vagy nem akar kiüríteni. A szerződés szerint a tulajdonos köteles a rendeltetésszerű használat során felmerülő meghibásodásokat saját költségén javítani, ami problémát jelenthet, ha a tulajdonos külföldön tartózkodik.

A lakásügynökség válasza szerint jelenleg egy alapcsomag szerint kötnek szerződést, amelyben nem vállalnak át karbantartási feladatokat, de a jövőben tervezik ezt a lehetőséget is biztosítani. A tulajdonosok külön megállapodással átvállalhatják a törvény szerint őket terhelő feladatokat, és a lakásügynökség közvetítésével külföldről is intézkedhetnek.

A szerződés értelmében a tulajdonosnak 30 nap áll rendelkezésére az életveszélyt okozó vagy az épület állagát veszélyeztető hibák kijavítására. Ha a javítás objektív okok miatt nem valósul meg időben, ez nem a tulajdonos terhére esik. A szerződésben szerepel, hogy a határozott időtartam lejárta előtt történő felmondás esetén a bérlő két havi bérleti díjnak megfelelő bánatpénzt köteles fizetni.

A Fővárosi Lakásügynökség szerint a szerződés bizonyos pontjai könnyíthetik a tulajdonosok terheit, és a tapasztalatok alapján a szerződési feltételek változása a jövőben elképzelhető. A tulajdonosok számára a közeljövőben elérhető karbantartási vagy felújítási csomagokkal könnyíthetnek a bérbeadással kapcsolatos terheiken.