A közmédia törvényellenes politikai reklámja

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyhangú döntésével részben helyt adott a Momentum mozgalom kifogásának, kimondva, hogy a közmédia megsértette a törvényt a Fidesz politikai reklámjainak jogosulatlan közzétételével.

A NVB megállapította, hogy a Duna Médiaszolgáltató Zrt. április 27-én és 28-án az M1 csatornán este fél 8-kor kezdődő Híradó adásában törvényt sértő módon közölt Fidesz reklámokat. A választási eljárás szabályai szerint a jelölőszervezetek hirdetéseit csak egyenlő feltételek mellett szabad közzétenni.

Az NVB határozatában eltiltotta a közmédiát a további jogsértésektől, és előírta, hogy a döntést közzé kell tenniük a Híradóban. A határozat rendelkező részét három napon belül kell közzétenniük.

A Momentum által benyújtott kifogás arra hivatkozott, hogy Vitályos Eszter kormányszóvivő és Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Híradóban, a kamera elé állva, a Fidesz kampányának álláspontját hangoztatták. Vitályos Eszter a kamerába nézve azt mondta: „Június 9-én csak a béke, csak a Fidesz!”, Menczer Tamás pedig hasonlóan fogalmazott: „A tét óriási: háború vagy béke. Védjük meg Magyarország békéjét és biztonságát. Június 9-én csak a béke, csak a Fidesz!” A felvételeken emellett a Fidesz logója is megjelent.

A köztévének most már papírja is van arról, hogy a Fidesznek kampányolt, és az NVB 13-0 arányban állapította meg a jogsértést. Az NVB bírságot azonban nem szabott ki.

Az MTVA idén több mint 142 milliárd forintból gazdálkodhat. Vezetője, a hírhamisítóként elhíresült Papp Dániel egyébként havi bruttó 3,5 millió forintot keres, amin túl három- vagy hathavi fizetését is megkaphatja prémiumként. A Momentum képviselőjeként Hajnal Miklós is beadványt tett a Nemzeti Választási Bizottságnál, amelynek eredményeként az NVB egységes döntéssel marasztalta el az MTV-t.