Olyan útra lépett a kormány, amitől megugorhat a fizetésünk

Létezik egy gyorsítósáv, amellyel növelhető a munkatermelékenység, és így a bérek is – világított rá György László kormánybiztos egy friss McKinsey tanulmány alapján, amit a Makronóm Intézet mutatott be.

A magasnyomású gazdaságpolitika logikáját Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is támogatja, amely a termelékenység és a bérek fenntartható növekedését célozza meg. A munkahelyek teremtése feszes munkaerőpiacot eredményez, ami bérversenyhez vezet, és így ösztönzi a gazdaságot a fejlődésre.

György László kormánybiztos kiemelte, hogy a McKinsey tanulmány szerint azok az országok tudták a leggyorsabban növelni a munkatermelékenységüket, amelyek magas beruházási rátával rendelkeztek, és sikeresen kezelték a városiasodás kihívásait, jelentős összegeket fordítottak az infrastruktúrára, valamint vonzóvá tették gazdaságukat a külföldi tőkebefektetések számára.

A kormánybiztos szerint Magyarország munka- és tőketermelékenységi mutatói jelentősen javultak a 2008-as világválság óta, de a 2010-es évek gazdaságpolitikája, amelynek keretében 1 millió új munkahely jött létre, az alacsonyabb képzettségű csoportokat érintette, ami a munkatermelékenység növekedésének visszafogásában csapódott le.

Van hova fejlődnünk

Bár Magyarországon az elmúlt tíz évben a leggyorsabb ütemben bővült a kutatói-fejlesztői munkahelyek száma az EU-ban, mégis van hova fejlődnünk. A fejlett országok előnyben vannak, mert multicégeik uralják a világpiacokat, több pénzt keresnek, és kutatásra, fejlesztésre és innovációra van szükségük, amit jellemzően odahaza valósítanak meg.

A kulcs az oktatás

György László szerint az egyetemek és a tudományos hálózatok megerősítésével tudunk magas munkatermelékenységű és magas béreket fizetni képes munkahelyeket teremteni. Az egyetemi modellváltás és az egyetemek finanszírozásának megduplázása 2022-től valósult meg Magyarországon, ahol az egyetemeknek a finanszírozás felét csak akkor kapják meg, ha kiszolgálják a környezetüket.

Blokkosodás helyett a kapcsolatok építése

A magyar kormány stratégiája szerint Magyarország a világ összekapcsolásában érdekelt, nem a blokkosodásban. A cél, hogy versenyképes környezetet teremtsünk a keleti és a nyugati high-tech számára. A kormánybiztos szerint ez meg is történt, és a munkát folytatják, rákapcsolva a hazai tulajdonú gazdaságot a keleti és nyugati high-techre, új piacokat keresve déli és keleti irányba.

György László elemzését azzal zárta, hogy a termelékenység növelése elengedhetetlen a jelenlegi globális kihívások közepette.