A lakástakarék-pénztárak előnyei

A lakástakarék-pénztárak újra népszerűek, és számos előnnyel kecsegtetnek a megtakarítók számára. Ezek a konstrukciók akár 30 százalékos jóváírást is kínálhatnak, és több szempontból is előnyösek lehetnek más megtakarítási formákkal szemben.

A lakástakarékok egyik legnagyobb előnye, hogy előre ismert hozamot kínálnak, ami kiszámíthatóságot biztosít a megtakarítóknak. Ezzel szemben például az állampapírok vagy a befektetési célú életbiztosítások hozama változó, és nem garantált előre.

A középtávon elérhető megtérülés is vonzó lehet, hiszen a legkedvezőbb lakástakarék-ajánlatok 6%-ot meghaladó éves rögzített hozamot ígérnek 4 és 8 éves futamidőre. Ez a kamatkörnyezet változása mellett is stabil bevételi forrás lehet.

Az adómentesség szintén fontos szempont, hiszen a lakástakarékok esetében sem a kamatjövedelmek, sem a szociális hozzájárulási adó nem terheli a megtakarításokat. Ez a megtakarítások nettó hozamát jelenti, ami tovább növeli a lakástakarékok vonzerejét.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által nyújtott garancia is biztonságot ad a megtakarítóknak, hiszen az OBA garantálja a megtakarításokat egy bizonyos összeghatárig, amennyiben a pénzintézet fizetésképtelenné válik.

A lakástakarékok rugalmassága is előnyös, mivel egy személy több szerződést is köthet, nincs korlátozva az LTP-k száma. Ez lehetővé teszi, hogy a megtakarítók több lakástakarékot is elindíthassanak, ha több pénzt szeretnének félretenni.

A számlanyitási díj megspórolása is lehetséges, például ha valaki a lakástakarék megkötésével egyidejűleg bankszámlát is nyit a szolgáltatónál. Ezenfelül bizonyos esetekben további pénzügyi előnyök is elérhetők, mint például egyszeri jóváírás a bankszámlára.

Végül, de nem utolsósorban, a lakástakarék futamidejének végén előre ismert kamatú lakáshitel felvétele is lehetőség, ami további biztonságot jelenthet a megtakarítók számára. Bizonyos konstrukciók esetében a kamatok rendkívül versenyképesek lehetnek a jelenlegi pénzügyi környezetben.