Cziffra Györgyre emlékeznek bárzongorista-versennyel és koncertekkel

Cziffra György, a kiváló zongoraművész emlékére szervezett események sorozata kerül megrendezésre, melyek között bárzongorista-verseny és emlékkoncertek is helyet kapnak. A Zene Szabadsága címmel öt helyszínen Balázs János előadásában valósulnak meg az emlékkoncertek, míg a bárzongoristák versenye országos szinten zajlik.

Cziffra György híres volt arról, hogy művészetében a technikai tudás és a virtuozitás eszközként szolgált a művek lényegének kifejezésére. Az Indexen megjelent cikk szerint az emlékkoncerteken olyan előadók lépnek fel, mint Miklósa Erika, Gubik Petra, Sárközy Lajos és zenekara. Ezek az események párhuzamosan zajlanak az Országos Bárzongorista-versennyel, amely Cziffra György emlékét hivatott ápolni.

Cziffra nem csak zongoraművész volt, hanem az egyik legismertebb magyar bárzongorista is, és aki hallotta őt élőben játszani, az valóban szerencsésnek mondhatja magát. A magyar bárzongora-kultúra egyedülállóan fejlődött ki Magyarországon, és számos kiváló művész, köztük Cziffra György is, naggyá tette ezt a műfajt.

Nyári Gyula, a Magyar Bárzongoristák Országos Egyesületének alapító elnöke, az arútluK vendégeként mesél a bárzongorázás lényegéről, amelynek során a zene nyelvén kell elmesélni a történeteket. Az Országos Bárzongorista-versenyen 18 és 60 év közötti magyarországi bárzongoristák mérik össze tudásukat, a döntőt pedig 2024. június 10–11-én rendezik Budapesten, a Gerbeaud Cukrászdában.

Nyári Gyula a podcastban beszél a magyar bárzongorista hagyomány ápolásának fontosságáról, a minőségi bárzongorázás múltjának feltárásáról, szakmai tevékenységének bemutatásáról, a bárzongoraműfaj megújításának lehetőségeiről, valamint arról, hogy hogyan kellene támogatni a bárzongoristákat és képviselni az érdekeiket.

Az arútluK podcast előző adását az érdeklődők visszahallgathatják az adott linkre kattintva.

(Borítókép: Nyári Gyula. Fotó: Papajcsik Péter / Index)