Eurovíziós Dalfesztivál: Fokozott biztonság a magas terrorfenyegetettség miatt

Svédországban, Malmö városában szigorú biztonsági intézkedéseket vezetnek be a közelgő Eurovíziós Dalfesztiválra reagálva, amelyet a négyes szintű terrorveszély árnyékában rendeznek meg.

A BBC által idézett Petra Stenkula malmöi rendőrfőnök szerint az egész országban érvényben van a négyes szintű terrorveszély. A fesztivál idejére Malmöbe mintegy 100 ezer látogató érkezését várják. A városban az ország eddigi legnagyobb rendőri készültségét léptetik életbe, és Svédország többi részéről, valamint a szomszédos Dániából és Norvégiából is érkezik extra személyzet a biztonság fenntartására. A svéd rendőrök fegyveresek, és egy belső jelentés szerint Svédország a dzsihadista csoportok kiemelt célpontjának számít, ahol a zavargások, kibertámadások és műsorszórási zavarok jelentenek fenyegetést.

A fesztivál helyszínénél komoly Izrael-ellenes tüntetésekre lehet számítani. Eden Golan, Izrael eurovíziós versenyzője, kénytelen volt módosítani dalának szövegét és címét, miután az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége politikai tartalmúnak ítélte az eredeti verziót.

Az izraeli-gázai konfliktus kapcsán ezer svéd zenész írt alá egy nyílt levelet, amelyben Izrael kizárását követelték a versenyről, és mindkét konfliktusban érintett felet támogatták.

Az Egyesült Királyság képviselője, Olly Alexander, aki korábban egy petíciót írt alá Izrael Gáza elleni támadásainak leállításáért, a közösségi médiában, az X-en (korábban Twitter) fejtette ki, hogy miért döntött úgy, hogy részt vesz a versenyen. Alexander szerint a versenyből való kivonulása nem segítené elő a közös célok elérését.