Kedvezményes lakásáfa meghosszabbítása

A kormány bejelentette, hogy további két évvel, 2026. december 31-ig meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfát. Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon keresztül tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az új építésű lakások (150 nm-ig) és családi házak (300 nm-ig) esetében a 5 százalékos áfakulcs marad érvényben.

A kedvezményes adókulcs alkalmazása akár 2030 végéig is lehetséges lesz azokra az ingatlanokra, amelyek építési engedélye vagy bejelentése 2026 végéig megtörténik. Ezt a könnyítést az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a szakmai szervezetek is támogatták.

Varga Mihály kiemelte, hogy az adócsökkentés révén a kormány évente 200 milliárd forintot hagy az embereknél, és ezzel jelentős segítséget nyújt a magyar építőiparnak. Hozzátette, hogy a költségvetés biztosítja az adócsökkentéshez szükséges forrásokat, és az intézkedés nem veszélyezteti a hiánycélt.

Már márciusban folytak az ezzel kapcsolatos tárgyalások, ekkor a tárcavezető kiemelte: az építőipar a magyar gazdaság teljesítményének 6%-át adja, közel 400 ezer embernek ad munkát, ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít az ágazat támogatására és fejlesztésére.

Az eredeti szabályozás alapján a kedvezményes lakásáfa 2028 végéig lett volna alkalmazható, ha az építési engedélyt 2024 végéig megszerzik. Most azonban mindkét határidőt két évvel meghosszabbították. Az elmúlt években már több esetben meghosszabbították a kedvezményes lakásáfa lehetőségét, utoljára 2022-ben. Az 5 százalékos lakásáfa a csokkal vásárolt új építésű ingatlanoknál vissza is igényelhető.

A Téma múlt heti adásában a magyar gazdaság helyzetét elemezték, és szóba került a vártnál nagyobb költségvetési hiány, a fogyasztást serkentő növekedés lehetőségei, valamint az, hogy a közeljövőben nem várható, hogy az infláció 3 százalékra csökken.