Marco Rossi hárommal több játékost vihet az Eb-re

Az UEFA végrehajtó bizottsága jóváhagyta, hogy a nyári németországi Európa-bajnokságon a válogatottak keretei 23 helyett 26 fősre bővüljenek.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése értelmében a június 14-én kezdődő Európa-bajnokságra minden szövetségi kapitány hárommal több, összesen 26 játékost nevezhet, beleértve a kapusokat is. Ez a gyakorlat a koronavírus-járvány előtti időszakban nem volt szokás, akkor a keretek létszáma 23 főre volt korlátozva.

A koronavírus-járvány hatására az előző Európa-bajnokságon és a 2022-es katari világbajnokságon már 26 fős keretekkel készülhettek a csapatok. Sokan úgy vélték, hogy a pandémia elmúltával visszatérnek a hagyományos 23 fős keretek, de az UEFA most úgy határozott, hogy a nagyobb kereteket hosszabb távon is fenntartják.

A holland válogatottat irányító Ronald Koeman és a német szakvezető, Julian Nagelsmann is támogatta a nagyobb keretek ötletét, Koeman abszurdnak nevezve a 23 fős korlátozást. Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate nem nyilatkozott egyértelműen, de megjegyezte, hogy nehezebb lenne 23 játékost kiválasztani, mint 26-ot.

A magyar válogatott, amely sorozatban harmadszor vesz részt az Európa-bajnokságon, a házigazda németekkel, a svájciakkal és a skótokkal került azonos csoportba.