Diákbérletek a nyári zenei fesztiválokon: ennyit kell dolgozni a belépőkért

A nyári zenei fesztiválok sok diáknál, egyetemistánál számítanak kötelező programnak, és a magyar fiatalok átlagosan 39 312 forintot költenek egy fesztiválon. A diákbérletek árai és a szükséges munkaórák számát is megvizsgáltuk.

A koncertjegyek és fesztiválbelépők jelentős kiadást jelentenek a diákoknak, ezért sokan diákmunkával próbálják előteremteni a szükséges összeget. Az Index felmérése alapján az EFOTT kínálja a legkedvezőbb árú bérletet 35 900 forintért, míg a Strand fesztivál diákbérlete 40 ezer forint alatt van. A Fezen diákbérlete még nem jelent meg, de tavaly 30 ezer forint körül volt. Fontos, hogy a kínálat és az élmény is eltérő a fesztiválokon.

A Sziget fesztivál diákbérlete, amely 21 éven aluliak számára készült, 108 900 forintba kerül, ami jóval több, mint a többi hasonló bérlet. A Szigeten luxus szálláslehetőségek is elérhetőek, és a fesztivál már összművészeti fesztiválnak is nevezhető, hiszen színház, cirkusz és artgarden is megtalálható, valamint tudományos előadások és kerekasztal-beszélgetések is helyet kapnak.

A Sziget fesztivál fellépői között olyan nevek találhatóak, mint Tom Odell, Kylie Minogue, Liam Gallagher, Martin Garrix, Sam Smith, Stormzy, Louis Tomlinson, Big Thief és Aurora. A Nagyszínpadon Beton.Hofi és a Margaret Island is fellép, valamint Azahriah is színpadra lép Halsey előtt.

Ha a diákmunkáért kapott átlagos, 2000 forintos órabérrel számolunk, akkor az EFOTT hetijegyéért 18 órát, a Sziget-belépőért pedig több mint 54 órát kell dolgozni. A tavalyi infláció miatt idén valószínűleg többet kell költenünk a fesztiválokon. A Balaton Soundon például egy hamburger 5800 forintba került, míg az EFOTT-on 3500 forintba.

A Szigeten budget food is kapható, ami azt jelenti, hogy minden étkezdének kell biztosítania egy 2500 forint értékű ételt. Az Aldi pop-up boltja is jelen van a fesztiválon, ahol élelmiszerekkel és friss zöldség-gyümölcs kínálattal várják a látogatókat. Külföldi fesztiválokon általában magasabbak a bérletárak, például a Tomorrowland egy hétvégés bérlete előrendeléssel 304 euróba került.