A NATO hadgyakorlata és az orosz válaszreakció

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova szerint a NATO a hidegháború óta legnagyobb európai hadgyakorlatával, amely az orosz határok közelében zajlik, egy esetleges fegyveres konfliktusra készül Oroszországgal szemben.

A NATO Steadfast Defender 2024 fedőnevű hadgyakorlata, amely január vége óta tart és május végéig fog tartani, 90 ezer katonát mozgósít, és Norvégiától Romániáig terjedő különböző helyeken zajlik. Zaharova szerint a gyakorlat során a résztvevők "minden lehetséges eszközzel gyakorolnak, hibrid és hagyományos fegyverekkel is", ami szerinte bizonyítja, hogy a NATO komolyan készül egy lehetséges konfliktusra Oroszországgal.

A szóvivő visszautasította a NATO azon vádját, hogy Oroszország hibrid támadásokat indítana a szövetség tagországai ellen, ezt félrevezetőnek és a NATO tevékenységéről való figyelemelterelésnek nevezte. Zaharova állítása szerint éppen a NATO folytat hibrid háborút Oroszország ellen, amikor fegyverekkel, hírszerzési információkkal és anyagi támogatással segíti Ukrajnát.

A NATO korábban azt jelentette be, hogy a Steadfast Defender hadgyakorlat célja a szövetség készenlétének demonstrálása, és hogy képes megvédeni a teljes területét egészen az orosz határig, tehát elrettentő céllal rendezik meg.

Zaharova már januárban "nyíltan provokatívnak" nevezte a gyakorlatsorozatot, és figyelmeztetett, hogy az növelheti a katonai incidensek kockázatát, ami tragikus következményekkel járhat Európára nézve. Hozzátette, hogy Oroszország nem tervezi megtámadni egyik NATO-tagállamot sem.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov januárban úgy nyilatkozott, hogy a hadgyakorlat fenyegető Oroszországgal szemben, és a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérésnek minősül.