Politikusok elleni erőszak Németországban

Nancy Faeser német belügyminiszter határozott lépéseket ígért a politikusok elleni erőszak megfékezésére, miután Matthias Ecke, az SPD európai parlamenti képviselője támadás áldozata lett.

Nancy Faeser, Németország belügyminisztere a Reuters beszámolója alapján kijelentette, hogy komoly intézkedéseket fog tenni a politikai erőszak ellen. Ez a nyilatkozat egy olyan incidens után hangzott el, amikor Matthias Ecke, a Szociáldemokrata Párt (SPD) 41 éves európai parlamenti képviselője támadás áldozata lett Drezdában, ahol kampánytevékenységet végzett. Egy négyfős csoport bántalmazta, ami miatt kórházba kellett szállítani és műtétre volt szüksége.

Egy korábbi esetben ugyanezek az elkövetők egy 28 éves Zöld Párti aktivistát is megtámadtak, de az ő sérülései kevésbé voltak súlyosak. Faeser hangsúlyozta, hogy az államnak erős intézkedéseket kell hoznia a demokrácia védelme érdekében. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke is kiemelte az eset súlyosságát és szolidaritását fejezte ki Eckével.

A német kormány adatai szerint 2019 óta növekedett a politikusok elleni támadások száma az országban. Faeser szerint ez a tendencia részben a szélsőségesek és populisták által keltett ellenséges légkörnek köszönhető. A BfV hírszerző ügynökség szerint a legnagyobb veszélyt a szélsőjobboldali csoportosulások jelentik.

Az Alternatíva Németországért (AfD) párt népszerűsége növekedett az elmúlt évben, különösen Kelet-Szászországban és más keleti tartományokban. A Zöldek politikusai különösen gyakran válnak az agresszió célpontjává, az ellenük irányuló támadások száma jelentősen megugrott.

Theresa Ertel, a Zöldek jelöltje Türingiában arról számolt be, hogy a feszült politikai légkör miatt bizonyos párttagok már nem kívánnak választásokon indulni. A Zöldek biztonsági intézkedéseket vezettek be információs standjaikon, hogy megvédjék az aktivistáikat.