Nyugati befektetők távoznak, Kína térnyerése Németországban

Tavaly a külföldi befektetések száma évtizedes mélypontra süllyedt Európa vezető piacán, ami aggasztó jelzés Németország számára, mivel a német gazdaság gyengélkedik, és más európai helyszínek dinamikusabban fejlődnek.

A külföldi befektetők hatodik éve csökkentik a németországi beruházásaikat, különösen az amerikai vállalatok vonják ki tőkéjüket, miközben Kína befektetései növekednek. Az EY könyvvizsgáló és tanácsadó cég szerint a német piacon az új projektek száma 2023-ban 12 százalékkal, 733-ra csökkent, ami az elmúlt tíz év legalacsonyabb beruházási szintjét jelenti.

Az amerikai befektetők bizalma megrendült

Az amerikai cégek által indított projektek száma 22 százalékkal esett vissza egy év alatt, ami a német szövetségi kormány gazdaságpolitikájában megrendült bizalomra utal. Az EY szerint a helyzet nem javítható külön támogatásokkal, hanem alapvető változásokra és adóreformokra van szükség. A német gazdaság gyengébb fejlődése, a magas munkaerőköltségek, a drága energia és a bonyolult bürokrácia elrettentik a tengerentúli befektetőket, akiket az otthoni, milliárdos támogatási programok is vonzanak.

Kína növeli befektetéseit és előretör Európában

Kína befektetései Európában, különösen a német gazdaságban, meredeken nőnek, és a távol-keleti ország már a második helyre zárkózott fel a német befektetők között. A Berliner Zeitung idézése szerint Kína 16 százalékkal növelte az új, munkahelyteremtő projektek számát egy év alatt. Ezzel szemben Európa szerte a fejlesztések lendülete gyengült, a projektek száma 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2019-ben.

A német gazdaság teljesítménye csak közepes

A Müncheni Ifo Intézet felmérése szerint a német egyetemek közgazdász professzorai átlagosan 3,4-es osztályzatot adnának a befektetési lehetőségekre. Az Ifo Államháztartási és Politikai Gazdasági Központ vezetője, Niklas Potrafke szerint ez aggasztóan rossz eredmény. A szakértők a túlzott bürokráciát, az energiaárakat és a nyersanyagok akadozó elérhetőségét, valamint a digitalizáció hiányát említik gyengeségként. Erősségként a politikai intézményeket, a szakképzést, valamint a biztonságot és az alacsony geopolitikai kockázatokat említették. A professzorok szerint reformok nélkül nem javul a teljesítmény, és javasolják az építkezések, beruházások gyorsítását, a szolgáltatói mentalitás fejlesztését, valamint adócsökkentéseket.