„Nem akartam, hogy kirekesszék a fiamat!” – saját filmjeivel kommunikál az autista Olivér

Olivér egy aranyos, bújós kisfiú volt, aki egy boldog budakalászi család harmadik gyermekeként született. Édesanyja, Gömbösné Hideg Viktória marketinges, reklámszakértő és fordító, míg az édesapja software-fejlesztő. Olivér már háromévesen ismerte a betűket, és le tudta olvasni az autók rendszámát. Az állatokat, különösen a kis hörcsögét imádta, bár néha túl erősen is ölelte azt.

Olivér diagnózisa kisiskolás korában született meg: spektrumzavarral élő, tökéletesen ép elméjű autista, akinek hétévesen 146-os volt az IQ-ja. Az édesanyja, Viki, az autizmus megértése érdekében feladta szakmai karrierjét, és autizmus-anyukává vált.

Az iskolai évek során Viki számos kihívással szembesült. Olivér az egyetlen autista volt az osztályában, és akkoriban még nem létezett autizmusra specializálódott fejlesztő pedagógia. Viki kezdeményezésére a helyi iskola alapító okiratába bekerült, hogy autistákat is fogadhatnak, ami lehetővé tette egy szakpedagógus alkalmazását.

Olivér 11 éves korától kezdett kisfilmeket készíteni, amelyek a családja és a saját belső világáról szólnak. Ezek a filmek bekerültek az ötödik osztályos digitális tananyagba, és egyes egyetemek is használják oktatási segédanyagként.

A Covid-19 járvány kitörésekor az iskolák bezártak, és az online oktatás nehezítette Olivér beilleszkedését. Ekkor kezdett verseket írni, és az irodalomtanára a versek alapján osztályozta magyarból. A videófilm-készítés egyre inkább terápiás eszközzé vált számára, amelyen keresztül kommunikál az ép világgal.

Viki az autizmus-anyuka közösségi oldalakon keresztül kezdett el szervezkedni, és a Civil Kollégium Alapítvány segítségével pilot programot dolgozott ki, amely tapasztalati szakértőként támogatja a pedagógusokat. Olivér jelenleg egyéni tanrend keretein belül, otthonról folytatja a gimnáziumot.

Olivérnek filmes barátai vannak, és az angol tanárával, Willyvel is közel került egymáshoz. Viki pedig filmesanyukává vált, és aktívan részt vesz a Nemzetközi Speciális Filmfesztivál szervezésében. Németh Pákolicz Tamás, költő-író-zenész-filmes, Olivér mentoraként segíti őt a versírásban, és játékfilmet tervez készíteni a fiú történetéből. Viki reméli, hogy eljön az idő, amikor már engedhet a fia kezén.