Vajon a fizikusok feltalálták az időgépet?

Részben sikerült visszaküldeni részecskéket az időben, legalábbis ezt állítják orosz kutatók. Ha egy váza leesik a komódról és eltörik, az sosem áll össze magától. A fizikusok számára ez azt jelenti, hogy "egy zárt rendszerben a rendezetlenség csak növekedhet, de sosem csökkenhet".

Ezt az alapelvet sikerült megkerülniük az orosz kutatóknak egy kísérlet során, amikor mikrohullámú impulzussal meglökve két qubitot, a kvantumrendszerek legegyszerűbb elemeit, rendezetlenségi állapotba hozták őket, hasonlóan a biliárdgolyók kezdő lökéséhez.

A kísérlet során egy másodperc tört része alatt a kutatók leállították a folyamatot, és az eredeti állapotukba visszaállították a qubitokat egy újabb impulzussal. Ez olyan volt, mintha a biliárdgolyók visszapattantak volna a kezdő háromszögbe, csupán egyetlen lökés hatására. A kísérlet 85 százalékban volt sikeres, de csak akkor, ha a kutatók két qubittal dolgoztak. Három qubittal már csak minden második próbálkozás sikerült.

A kutatók a kísérletet a legkisebb léptékű időutazásnak nevezték, de hangsúlyozták, hogy az igazi időutazás továbbra is lehetetlennek tűnik, különösen az ember számára, aki öregedő sejtek milliárdjaiból áll.