Szélsőbaloldali csoportok és a Fidesz találkozása az Európai Parlamentben

Az Európai Parlamentben formálódó szélsőbaloldali politikai csoport programja számos ponton találkozik a Fidesz nézeteivel, mint például az ukrajnai fegyverküldések leállítása, a genderszemlélet és a bevándorlás visszaszorítása, valamint az európai zöld átmenet kritikája. Ennek ellenére a csoport szélsőbaloldali irányultságú.

Németországban nagy népszerűségnek örvend a szélsőbaloldali Sahra Wagenknecht vezette Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), amely jelenleg 6,5 százalékos támogatottsággal rendelkezik, ez hét mandátumot jelenthet számukra. A BSW alapját képezheti egy új frakciónak az Európai Parlamentben, amelyhez legalább 23 képviselő szükséges hét különböző országból.

Az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal már jelen van az Európai Parlamentben, de a BSW további nemzeti frakciókat is bevonzhatna. Ilyen lehet a belga Munkáspárt, a francia La France Insoumise, dán és svéd pártok, a holland Szocialista Párt, a Portugál Kommunista Párt, valamint a görög kommunisták. Kelet-Európából a bolgár oroszbarát formáció, a román szociáldemokraták és a szlovák Smer is potenciális partnerek lehetnek.

Az Europe Elects további lehetőségeket is felvetett, mint a lett Stabilitātei! Párt, vagy a litván Darbo partija, bár utóbbi esetében kérdéses, hogy elfogadható-e a németek számára, tekintettel a párt alapítójának oroszbarát tevékenységére. Az olasz Öt Csillag Mozgalom is fontos szövetséges lehet, akik akár 13 képviselőt is hozhatnak a közösbe, és a spanyol Junts per Catalunya is csatlakozhat egy képviselővel.

A BSW ideológiai alapvetései között szerepel az ukrajnai fegyverküldések ellenzése, a béketárgyalások szorgalmazása, az uniós és atlantista integráció ellenzése, a nemi hovatartozás és szexualitás túlzott hangsúlyozásának kritikája, a bevándorlás korlátozásának szigorítása és a gazdaság zöldítésére vonatkozó tervek bírálata. Ezek a pontok a Fidesz számára is fontosak lehetnek, azonban Wagenknecht kizárta a radikális jobboldallal való együttműködést.