Texasi demokrata politikus ellen emeltek vádat kenőpénzek elfogadása miatt

Egy texasi demokrata képviselőt, Henry Cuellart és feleségét vádolnak azzal, hogy elfogadott kenőpénzeket egy azeri vállalattól és egy mexikói banktól, amelyek összesen közel hatszázezer dollárt tettek ki, és ezért cserébe befolyásolta a törvényhozást.

Henry Cuellar, aki 2005 óta képviseli Texas Mexikóval határos területeit a kongresszusban, és feleségét az amerikai Igazságügyi Minisztérium vádolja. Cuellar azt nyilatkozta, hogy ő és felesége ártatlanok, és minden tettét a Dél-Texas lakosainak érdekében hajtotta végre a kongresszusban. Hozzátette, hogy a vádak ellenére indulni fog az újraválasztásért novemberben.

A vádak szerint 2014 decembere és 2021 novembere között Cuellar és felesége kenőpénzt fogadott el egy mexikóvárosi banktól és egy azerbajdzsáni kormány által ellenőrzött olaj- és gázipari vállalattól két egymástól független ügyletben. A vádak alapján Cuellar felesége hamis tanácsadói szerződésekkel, fedőcégeken keresztül és közvetítők segítségével mosta tisztára a pénzt. Emellett Cuellar állítólag Azerbajdzsán érdekeit szolgálta az Egyesült Államok külpolitikájában, és nyomást gyakorolt magas rangú tisztviselőkre, hogy a mexikói bank számára kedvező döntéseket hozzanak.

Imelda Cuellar, a képviselő felesége, még a vádemelés előtt kiadott közleményében tagadta az ellene és férje ellen felhozott vádakat.