Több színész távozik a Nemzeti Színházból

Nem csak Udvaros Dorottya hagyja el a Nemzeti Színházat, hanem több kollégája is, köztük a súlyos balesetet szenvedő Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó.

Az Index információi szerint nem csak Udvaros Dorottya távozik a Nemzeti Színházból az évad végén, hanem több más művész is, akik között van Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó is, akik nem térnek vissza a színházba. Emellett Barta Ágnes és férje, Mészáros Martin, valamint Szép Domán és Szabó Sebestyén László is felmondtak. Két színésznő gyermekvárással kapcsolatos szünetet tart, így ők sem lesznek jelen a közeljövőben a színpadon.

Udvaros Dorottya, aki 22 év után hagyja el a Nemzeti Színházat, a Magyar Hangnak nyilatkozva elmondta, hogy bár nyugdíjasként formálisan nem kifogásolható a távozása, az ügy érzelmi oldala más kérdéseket vet fel. Kiemelte, hogy nem csak saját helyzetét látja problémásnak, hanem a színház általános állapotát is kritikusan szemléli.

Az elmúlt időszakban Udvaros Dorottya több közéleti és a Nemzeti Színházat érintő kérdésben is aktívan kifejtette véleményét. Támogatta az SZFE-tüntetéseket, és a Nemzetiben történt baleset után szorgalmazta Vidnyánszky Attila lemondását, valamint azt, hogy az ügy felelőseit továbbra is keressék.

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó, akik a tavaly novemberi Rómeó és Júlia előadásán szenvedtek súlyos balesetet, nem kapnak szerződést a Nemzeti Színháztól. A baleset során négy métert zuhantak a díszlet vastraverzéről, és komoly sérüléseket szenvedtek. Azóta is lábadoznak, és nemrég ügyvédhez fordultak, mivel nem kaptak semmilyen kártérítést a történtek után.

Szász Júlia egy interjúban beszélt a baleset utáni életéről, és arról, hogy milyen tanulságokat vont le a történtekből. Elmondta, hogy a színészet iránti elkötelezettsége már a baleset előtt is megrendült, és a történtek csak megerősítették ebben. A szakma helyzetével kapcsolatos aggodalmait is megfogalmazta, kiemelve, hogy Cserhalmi György szerint is még sosem volt ilyen nehéz színésznek lenni.

A távozó színészek közül az Index Barta Ágnest érte el, aki megerősítette, hogy „egy hosszabb folyamat eredményeként” az évad végétől nem lesz a társulat tagja, és közös megegyezéssel távozik a színházból. A lap megkeresésére a Vidnyánszky Attila vezette színház nem reagált.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója az Origónak adott interjúban reagált a távozások hírére, nem cáfolva az újabb távozások tényét. Mint mondta, „valóban történik átalakulás, de tíz év után ez természetes folyamat. Az pedig, hogy három vagy négy ember elmegy, a szakmánk része, ezt a tényt felnagyítani ezért szintén nem méltányos. A balesetet szenvedők szándékáról még nem tudok. Egyébként minden távozó színész megtartja szerepeit a Nemzetiben, tehát tőlük sem búcsúzunk végleg.” Az igazgató azt is hozzátette Udvaros munkajogi helyzetéről, hogy „Udvaros Dorottyának határozatlan idejű és élő szerződése van a Nemzeti Színházzal. Senki sem szüntetett meg tehát semmilyen szerződést. Ahogyan annak idején Törőcsik Marinak, Dorottyának is szerződésmódosítást ajánlottam. Csakhogy amíg Törőcsik Mari dolgozott tovább a Nemzeti Színházban, és nem emelte politikai dimenzióba az itt létét, Dorottya már régóta folyamatosan ezt teszi.”

Még 2023 novemberében történt az a színpadi baleset, aminek következtében Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó is komoly sérüléseket szenvedett a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadásának díszleteiben. Az ügy miatt az év végén Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház feje is beadta a lemondását, röviddel karácsony előtt azonban már úgy érezte, hogy a színház veszélyes üzem, a színészeknek pedig meg kell tanulniuk használni az adott díszletet. A történtek kapcsán pedig nem állapítható meg egy személy felelőssége – fűzte hozzá, majd visszavonta a döntését.