Ankara leállítja a kereskedelmet Izraellel

Törökország minden Izraellel kapcsolatos import- és exportügyletet leállított, beleértve minden terméket, a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek folyamatos és elegendő áramlásának engedélyezéséig. A török kereskedelmi minisztérium szerint ezeket az intézkedéseket szigorúan és határozottan végrehajtják.

A török-izraeli kereskedelem tavalyi forgalma 7 milliárd dollár volt, amelynek túlnyomó többségét a török kivitel tette ki, Izrael pedig a török export 20 legfontosabb célországa között szerepelt. A Reuters információi szerint az acél, a járművek, a műanyagok, az elektromos eszközök és a gépek voltak a török export fő elemei, míg Törökország 1,6 milliárd dollár értékben importált Izraelből.

Izrael Katz izraeli külügyminiszter szerint Erdogan török elnök diktátori módon viselkedik, figyelmen kívül hagyva a török nép és üzletemberek érdekeit, valamint a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat. A miniszter utasította a külügyminisztérium főigazgatóját, hogy keressen alternatívákat a Törökországgal folytatott kereskedelemre.

A török intézkedések előzményeként a múlt hónapban korlátozásokat vezettek be az Izraelbe irányuló exportra, és a török külügyminiszter azzal vádolta meg Izraelt, hogy megtagadta a Gázába irányuló segélyszállítmányok leszállítását. Törökország 54 termék kivitelét tiltotta meg, amelyek között voltak katonai célokra vagy építkezésre használható termékek is.

Ankara az egyik legnagyobb segélyadományozója a Gázai övezetnek, ahol az izraeli kormányzati tevékenységek koordinátora szerint Izrael október 7-én indított katonai támadást, amelynek következtében több mint 1200 embert öltek meg, és több mint 250 embert elraboltak. A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli támadások következtében május 1-jéig több mint 34.600 palesztint öltek meg, akik közül 70 százalék nő és gyermek volt.

A Hamász pénteki közleményében dicsérte Törökország lépését, amellyel leállította a kereskedelmet Izraellel, és kiemelte, hogy ezek a döntések támogatják a palesztin népet, amely szörnyű népirtáson megy keresztül. Ugyanakkor a Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Haníje jelezte, hogy a csoport vizsgálja a tűzszünetre vonatkozó javaslatot, és képviselőket küld Kairóba a tárgyalások folytatására. A Hamász egyik vezetője szerint hamarosan küldöttséget küldenek Kairóba, hogy befejezzék a folyamatban lévő tárgyalásokat a Gázai övezetben zajló háborút lezáró tűzszüneti megállapodásról.

A legújabb tűzszüneti javaslat, amelyet a Biden-kormányzat az elmúlt napokban szorgalmazott, közel hét hónapos pusztító háború után született. Az alku egy ideiglenes tűzszünetet, valamint a Hamász által fogva tartott túszok és az Izraelben fogva tartott palesztin foglyok szabadon bocsátását tartalmazná. Izraelben a háborús egységkormány összeült, hogy megvitassa a tárgyalásokat és a tervezett rafahi inváziót. Benjámin Netanjahu miniszterelnök a háború további menetével kapcsolatban a különböző izraeli politikai frakciók részéről érkező, egymással ellentmondó nyomással nézett szembe.

A Hamász delegációja szombaton érkezett Kairóba, hogy intenzív tárgyalásokat folytasson egy potenciális gázai tűzszünetről, amely magában foglalná néhány túsz Izraelbe való visszatérését is. A tárgyalásokon részt vesz a CIA igazgatója is, aki már korábban is jelen volt az ilyen jellegű diplomáciai megbeszéléseken. Egyiptomi biztonsági források szerint előrelépés várható, mivel több kérdésben sikerült megegyezniük, bár néhány pont még nyitott maradt. A Hamász delegációja a mozgalom katari központjából érkezett Egyiptomba, amely korábban már próbált közvetíteni egy novemberi rövid tűzszünet ügyében. Az Egyesült Államok, noha hivatalosan kerüli a kapcsolatot a Hamászszal, sürgette a megállapodást. A tárgyalások korábban azért akadtak el, mert a Hamász ragaszkodik ahhoz, hogy Izrael vállaljon kötelezettséget az offenzíva leállítására és ne folytassa a csoport lefegyverezésére és feloszlatására irányuló műveleteket.