H5N1 – Kemenesi Gábor megkongatta a vészharangot

A világ rendkívül sebezhető a járványokkal szemben, ami részben a tétlenségből fakad - hívja fel a figyelmet Kemenesi Gábor virológus, megemlítve, hogy Amerikában hónapok óta terjed a szarvasmarhák körében a H5N1 influenzatörzs.

Az amerikai vírus madarakban reasszortálódott, mielőtt a szarvasmarhákra átterjedt. "Reasszortálódás az, amikor némileg eltérő törzsek cserélnek genetikai információt, mintha a kártyapaklikat cserélgetnék, ahol egy-egy lap egy-egy genomszegmensnek felel meg. Az influenzavírusoknál ez a folyamat a hagyományos mutációknál általában nagyobb ugrást, nagyobb változást jelent" - magyarázza a szakember a Facebook-bejegyzésében.

A genetikai adatok szerint a vírus hónapok óta észrevétlenül terjed a szarvasmarhák között, és ennek eredményeképpen a vírus genetikai maradványai kimutathatóak a polcokon kapható tejek többségében Amerikában.

Az elmúlt száz év négy jól dokumentált influenza világjárványt eredményezett, különböző súlyossággal és forgatókönyvekkel. Ezek a járványok közös jellemzője, hogy a különböző eredetű influenza törzsek reasszortment lépéseken és köztes gazdákon keresztül jutottak el az emberekhez.

A világunk óriásira nőtt, az ember és háziállatainak tömege mellett már eltörpül a vadállatok aránya. Ebben a közegben nem meglepő, hogy az évek óta tartó állati, madarakhoz köthető H5N1 világjárvány utat talál magának a háziállatainkon keresztül.

Az emberi járvány első jelei az emberről-emberre terjedés képességének megjelenése lehetnek. Bár emberi esetek voltak és jelenleg is dokumentáltak néhányat a H5N1 kapcsán, ezek a madárinfluenza vírusokkal történő nagy kitettség során alakulnak ki, de egyelőre megállnak egy-egy esetnél.

A szarvasmarha járvány során egy az állatokkal dolgozó ember fertőzésére derült fény, amely kötőhártya bevérzéssel járt, de nem okozott légúti tüneteket. A vírus még nem rendelkezik a hatékony emberről-emberre terjedés képességével, és jelenleg hasonló körülmények szükségesek a fertőzéshez, mint az említett esetben.

Kemenesi szerint nehéz megjósolni, hogy a jelenlegi állati világjárványból átcsaphat-e a H5N1 influenza A vírus most terjedő törzse emberi világjárványba, és nem látható, hogy a szarvasmarhák járványa átjuthat-e Európába vagy más földrészekre.

Aggasztó, hogy ismét csak a történések után futunk, és utólag próbáljuk megérteni, mi történhetett. A szarvasmarhák között zajló járvány egy baljós előjele lehet ennek. A világunk sérülékenységét mutatja, hogy a vírus nyomai, bár nem fertőzőképes formában, de mégis megtalálhatóak az amerikai boltok polcain. A pasztőrözött tej vizsgálatát utólag elvégezték, és ahogy várható volt, a hőkezelés inaktiválta a vírust.