A Spar vezetője és Nagy Márton közötti feszült találkozó, valamint a kormány jogi lépései

A Spar Magyarország vezetője, Heiszler Gabriella feszült hangulatú beszélgetésről számolt be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel, de úgy véli, sikerült elsimítaniuk a nézeteltéréseket. A kormány azonban továbbra is jogi lépéseket fontolgat a cég ellen.

Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország vezetője egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy feszült hangulatú megbeszélésen vett részt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel. A két fél közötti kapcsolat a 2020-ban bevezetett különadó miatt romlott meg, ami miatt a Spar több eljárást is kezdeményezett az Európai Bizottságnál. A Spar osztrák vezérigazgatója korábban nyilatkozott arról, hogy a magyar kormány "zaklatásai" miatt a cég vagyonának egy részét külföldi cégekbe szervezték át.

A beszélgetés során Nagy Márton a következőket mondta Heiszler Gabriellának: "Ilyeneket ne csináljunk. Tehát lehet feketíteni a másikat, lehet támadni a másikat, de ahogy szoktuk mondani, ennek következménye van". Heiszler Gabriella szerint a találkozó ellenére sikerült megnyugtatóan lezárni a krízishelyzetet, és ez csak az első lépés volt a konfliktus elsimításában. A Spar vezetője megerősítette, hogy a cég nem tervez kivonulni Magyarországról.

A Spar Magyarország sikeres 2023-as évet zárt, több mint 15 százalékkal megfejelve az egy évvel korábbi rekordot, és így bőven 1000 milliárd forint feletti forgalmat ért el. A társaság öt új áruházat nyitott és négyet felújított, az 1991-es magyarországi piacra lépés óta pedig összesen 539 milliárd forint értékben fektetett be. Heiszler Gabriella az Indexnek nyilatkozva beszélt az extraprofitadó éves szintű tételéről és annak működésükre gyakorolt hatásáról, valamint arról is, hogy van-e vételi ajánlat a SPAR-ra.

Egy nappal a sajtótájékoztató után Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány bíróságon és vélhetően jó hírnév megsértése miatt fog eljárást indítani a SPAR ellen. A kormány már jó ideje fenyegeti az üzletláncot perrel, de eddig valójában semmi nem történt: a SPAR vezetői elmondták, eddig nem érkezett a céghez hivatalos értesítés arról, hogy pert indított volna bárki is a kormányból ellenük. A SPAR márciusban jelentette be, hogy az Európai Bizottsághoz fordul a magyar kiskereskedelmi különadó miatt, és a cég osztrák vezetője egy interjúban említette, hogy Orbán Viktor egy rokonának akarhatott részesedést szerezni a SPAR-ban, ami után a kormány letámadása indult be. Miközben a politikusok arról beszéltek, hogy a SPAR rosszul gazdálkodik és álhíreket terjeszt, Nagy Márton következményekkel fenyegette meg a cég vezetőit.