Michael Jackson ikonikus klipje a riói gettóban

Michael Jackson zenéje és popkultúrában betöltött szerepe vitathatatlan, de élete során több botrány is kísérte. Az egyik legemlékezetesebb videóklipje, a 'They Don’t Care About Us' 1996-ban készült, melynek egyik változatát Rio de Janeiro egyik hírhedt nyomornegyedében, a Santa Marta favelában forgatták.

A dal eredetileg a diszkrimináció és rasszizmus ellen szólt, de a szöveg bizonyos részei miatt rasszistának és antiszemitának is bélyegezték. A klipet az Oscar-díjas Spike Lee rendezte, és a forgatás helyszínéül szolgáló Santa Marta favela választása komoly dilemmát okozott a riói városvezetés számára. A város akkor éppen az olimpia és a futball-világbajnokság rendezésére pályázott, és nem akarták, hogy a világhírű popsztár klipje negatívan befolyásolja a város imázsát. A forgatási kérelmet biztonsági okokra hivatkozva utasították el, mondván, a rendőrség nem tudja garantálni a stáb biztonságát a drogmaffia uralta negyedben.

Michael Jackson és Spike Lee azonban nem adták fel, és Kátia Lund brazil filmes segítségét kérték, aki éppen a drogbandák és a rendőrség közötti háborúról készített dokumentumfilmet. Lund kapcsolatba lépett a Santa Marta negyedet uraló drogbáróval, Marcinho VP-vel, aki Jackson nagy rajongójaként örömmel fogadta a stábot, és biztonságos környezetet ígért a forgatás idejére. A városvezetés végül engedélyezte a forgatást, amely során a stáb tagjainak nem esett bántódásuk.

Marcinho VP-t később letartóztatták, és többek között drogkereskedelem és gyilkosságra felbujtás miatt 36 év börtönbüntetésre ítélték, jelenleg is börtönben van, feltételezett szabadulási ideje 2032. Kátia Lund a 'They Don’t Care About Us' klip után az 'Isten városa' című filmjével négy Oscar-jelölést szerzett.

A Santa Marta favela azóta sokat fejlődött, infrastruktúrája javult, és a rendőrség erőfeszítéseinek köszönhetően a drogbandák is visszaszorultak, de a turistáknak továbbra is óvatosnak kell lenniük, ha arra járnak.