Német politikus ellen indult nyomozás orosz kenőpénz ügyében

A drezdai ügyészség nyomozást indított Maximilian Krah, a német Alternatíva Németországnak (AfD) európai parlamenti képviselője ellen, aki állítólag orosz kenőpénzt fogadhatott el a Kremltől. Az ügyben több uniós állam politikusai is érintettek lehetnek, köztük magyarok is.

Maximilian Krah ellen a drezdai ügyészség orosz kenőpénzek elfogadása miatt indított nyomozást. A Bild információi szerint a német európai parlamenti képviselő nemcsak a Kremltől, hanem Kínától is pénzt fogadhatott el. Jelenleg azt vizsgálják, hogy megalapozott-e a megvesztegetéssel kapcsolatos bűncselekmény gyanúja. Krah korábban az Egyesült Államokban az FBI által is ki lett kérdezve, de állítása szerint csupán tanúként, nem gyanúsítottként .

Az orosz befolyásolási hálózat, amely az Európai Unióban működik, és amelynek célja Ukrajna támogatásának megakadályozása, Belgiumban már hivatalos vizsgálat tárgya. Csehország márciusban hozta nyilvánosságra, hogy az EU-ban egy ilyen hálózat működik, amely európai politikusokat fizet orosz pénzből. A Voice of Europe weboldal üzemeltetőit a cseh kormány az Oroszország elleni nemzeti szankciós listájára tette, mivel a honlapot egy orosz befolyásolási művelet részének tekintik .

A Bild szerint az orosz befolyásolási hálózaton keresztül hat uniós állam politikusai kaphattak kenőpénzt, köztük Petr Bystron, az AfD európai parlamenti képviselőjelöltje is. Bystron ellen Münchenben indult vizsgálat, és állítólag terhelő hangfelvételek és videók bizonyítják, hogy pénzt fogadott el a Kremltől. Bystront Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke nemrég barátjának nevezte .