Sok embernek segíthetsz plazmaadással!

A BioLife Plazma Hungary Kft. új kampányában hívja fel a figyelmet a plazmaadás fontosságára, amely életmentő lehet balesetek vagy bizonyos betegségek esetén.

Öt emberből négy valószínűleg szorul plazmaalapú terápiára élete során, hiszen ezek a készítmények széles körben alkalmazhatók, például égési sérülések, baleseti sérülések kezelésére vagy műtétek során. A közlekedési balesetek gyakorisága is rávilágít a plazma fontosságára; 2022-ben összesen 14,748 baleset történt Magyarországon.

A vérplazma a vér 55%-át alkotó sárgás színű folyadék, amely több mint 120 különböző fehérjét tartalmaz, ezek nélkülözhetetlenek a véralvadás és az immunválasz folyamatában. Bizonyos betegségek, mint a hemofília vagy az elsődleges immunhiányos betegség, esetében a plazmából készült terápia az egyetlen hatékony kezelési mód.

A BioLife tájékoztató weboldala, a www.plazmapower.hu, emlékezetes videótartalmakkal és hasznos információkkal szolgál a plazmaadásról.

A plazmaadás menete

A plazmaadás egy speciálisan erre a célra kialakított, jól felszerelt és biztonságos plazmaadó központban történik. Magyarországon a BioLife 10 ilyen központot üzemeltet. A plazmaadás során a vér folyékony részét, a plazmát választják le, míg a többi vérsejt visszakerül a donor szervezetébe. A folyamat 45-60 percig tart, és a donorok szakmai felügyelet mellett, kényelmes donorágyon fekve töltik ezt az időt.

A plazmaadásra 18 és 60 éves kor közötti egészséges személyek jogosultak. A plazmaközpontokban és telefonon keresztül is kapható részletes tájékoztatás a plazmaadás feltételeiről.

A plazmaadás előnyei

A plazmaadókat gyakran motiválja a tudat, hogy segítségükkel javíthatják a rászorulók életminőségét. A BioLife kiemelt figyelmet fordít a donorok egészségére, ezért mindenki rendszeres orvosi vizsgálaton esik át. A plazmaadás időigényesebb, mint a véradás, ezért a donorok minden alkalommal költségtérítésben részesülnek.

Hol adhatsz plazmát?

A BioLife plazmaközpontjainak elérhetőségei megtalálhatók a www.plazmapower.hu és a www.teddmegmost.hu weboldalakon. A központok barátságos és biztonságos környezetet biztosítanak a plazmaadók számára.

: KSH