Sulyok Tamás hamarosan Ferenc pápával találkozik

A magyar köztársasági elnök, Sulyok Tamás április 25-én látogatást tesz Ferenc pápánál, ezzel folytatva az elődje, Novák Katalin által kijelölt utat. A találkozók eddigi mintája szerint a magyar államfő és az egyházfő évente kétszer, áprilisban és augusztusban ülnek össze.

Sulyok Tamás a közösségi oldalán jelentette be, hogy két hónappal megválasztása után találkozik a pápával. A köztársasági elnök előző nap, Sárkányölő Szent György napján, jókívánságokat is küldött Ferenc pápának, aki Jorge Mario Bergoglio néven született. Sulyok Tamás látogatása a Vatikánban gyorsnak tűnhet, hiszen elődje, Novák Katalin köztársasági elnökként majdnem négy hónapot várt, hogy találkozhasson a pápával, bár miniszterként már korábban is volt alkalmuk találkozni.

A magyar államfő és a katolikus egyház vezetőjének találkozói rendszeresek, minden év áprilisában és augusztusában megvitassák az aktuális témákat. A Blikk információi szerint Sulyok Tamás három különleges ajándékkal érkezik a pápához: egy Képes Krónika díszmásolati példányával, egy matyó hímzéssel díszített, hófehér alapú, arany mintázatú oltárterítővel és egy hímes húsvéti tojással, amelyek a magyar hagyományokat és Istenhitet hivatottak képviselni.

Az ajándékokat az alkotók felajánlásaként kapták, és különleges díszdobozban szállítják, hogy sértetlenül érkezzenek meg. Az államfő tervei szerint másfél órát tölt majd Ferenc pápa társaságában, majd együtt fogadják a Nemzeti Zarándoklat magyar tagjait, és Szentmise is lesz értük a Szent Péter-bazilikában, amelyet dr. Erdő Péter bíboros főcelebrál.

A Nemzeti Zarándoklatot a Magyar Katolikus Püspöki Kar hirdette meg, és az eseményre mintegy ezerötszáz zarándok érkezett hazánkból, a határon túlról és a római magyar közösségekből. Sulyok Tamás látogatásán felesége, Zsuzsanna asszony és gyermekeik is vele tartanak, és terveznek egy közös családi fotót is készíteni a pápával. Legutóbb tavaly nyáron járt magyar államfő Ferenc pápánál, aki Novák Katalint augusztus 25-én egy négyszemközti audiencián fogadta. Novák Katalin korábban többek között Szent Erzsébet rózsatövet, egy Mária-ruhát, valamint a TILMA a Gyermekművészetért Alapítvány által szerkesztett gyermekművészeti albumot ajándékozott a pápának.