Luxusimádó orosz védelmi miniszter-helyettes akár 15 évet is kaphat

Oroszországban korrupciós vizsgálat keretében őrizetbe vették az egyik legmagasabb rangú védelmi tisztviselőt, Timur Ivanovot, aki állítólag hadseregi pénzeket használt fel luxus életmódjának finanszírozására.

Orosz ellenzéki aktivisták leplezték le Timur Ivanov hatalmas vagyonát, amely jachtokat, luxuscikkeket és franciaországi nyaralásokat foglal magában. A védelmi miniszter-helyettes szerda reggel jelent meg egy moszkvai bíróság előtt, és ő lett az első magas rangú tisztviselő, akit az ukrajnai invázió kezdete óta bebörtönöztek.

A nyomozók szerint Ivanov egy "bűnös összeesküvés" részese volt, és "különösen nagy összegű" kenőpénzeket fogadott el katonai építkezési projektek felügyelete során. Amennyiben bűnösnek találják, akár 15 év börtönbüntetésre is ítélhetik. A TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozó orosz bűnüldözési tisztviselő szerint az ügyet szemtanúk vallomásai és operatív tevékenység eredményei alapján indították.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára elmondta, hogy Szergej Sojgu védelmi minisztert előre figyelmeztették Ivanov letartóztatására. A miniszter-helyettes az őrizetbe vételét megelőző napon még megbeszéléseken vett részt Sojguval és más katonai tisztviselőkkel.

Helyi hírügynökségek szerint Ivanov, aki a földdel egyenlővé tett Mariupol város újjáépítéséért felelt, saját ingatlanbirodalmat épített fel. Alekszej Navalnij szövetségesei által végzett vizsgálat szerint a védelmi tisztviselő dollármilliókat juttatott feleségének, aki a pénzt luxusjachtokra, ékszerekre és párizsi vásárlásokra költötte. Marija Pevcsik, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Alap elnöke a letartóztatás hírére azt írta: „a mai egy jó nap”.